Kuchnia
Dania
Pieczony filet z indyka
SKŁADNIKI
1,3 kg piersi z indyka (1 duża)
MARYNATA:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem brzoskwiniowym, morelowym lub pominąć)
PRZYGOTOWANIE
Pierś opłukać, włożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki soli, zalać zimną wodą (z kranu) i odstawić na 15 minut. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet i powidła. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 minutę, odstawić z ognia i ostudzić.
Mięso wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szczelnego woreczka (np. na mrożonki) i wlać ostudzoną marynatę. Szczelnie zamknąć, chwilę powygniatać i włożyć do lodówki. Zostawić na całą noc, jeśli potrzebujemy na jeszcze dłużej. Przez ten czas można woreczek przemieszać 2 - 3 razy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso wyjąć z woreczka, marynatę wlać do miseczki. Mięso ułożyć w blaszce do pieczenia, do blaszki wlać wrzącą wodę (na wysokość około 1/2 - 1 cm) i wstawić do piekarnika. Piec przez 80 minut (mniejsze filety, około 700 g pieczemy krócej, około 60 minut). W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Jeśli mamy termometr kucharski możemy sprawdzić czy mięso jest już upieczone, poprzez włożenie go w sam środek pieczeni, temperatura powinna sięgać 60 stopni C.
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na minimum 15 minut. Mięso wyjąć na deskę a blaszkę z sosem postawić na kuchence, podgrzewać co chwilę mieszając aż sos się zredukuje (zgęstnieje). Zlać do miseczki, zebrać wszystko to co pozostało na blaszce.
PROPOZYCJA PODANIA
Sos na bazie soków z pieczeni np. do kanapek z indykiem lub do sałatki z sałaty lodowej: mieszamy zredukowany (wygotowany) i dokładnie ostudzony sos z pieczeni z 3 łyżkami majonezu.
Jeśli zabraknie nam soków z pieczeni możemy dorobić więcej sosu mieszając majonez z ciemnym sosem sojowym i syropem klonowym (lub cukrem). Na słoiczek majonezu dajemy około 4 łyżeczek ciemnego sosu sojowego i 3 łyżeczki syropu klonowego.
WSKAZÓWKI
Mięso bardzo dobrze smakuje po nocy spędzonej w lodówce, jest soczyste i miękkie a jednocześnie dobrze się kroi.
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