www.olgasmile.com
Chleb gryczany bezglutenowy - przepis Olgi Smile
Chleb gryczany bezglutenowy
Przyszła pora na trzeci chleb z lubianych przez moją rodzinę i przygotowywanych dość regularnie w zaciszu mojej kuchni. To właściwie chleb gryczno-jaglany, chociaż z dużą przewagą samej gryki, dlatego opadło na jednoczłonową nazwę chleba – gryczany. Jeśli nie lubicie mąki jaglanej, możecie zastąpić ją mąką ryżową z białego ryżu lub jakąś gotową mieszanką bezglutenową. Oczywiście wszyscy ci, którzy nie stronią od glutenu a lubią grykę za jej zdrowotne właściwości i walory smakowe, mogą dodać mąki pszennej.
Tym razem mój chleb bezglutenowy wyrastał na drożdżach. Użyłam skrobi ziemniaczanej, mąki gryczanej z pełnego przemiału, mąki jaglanej, oraz chia ale jeśli nie macie chia, zamieńcie ją na siemię lniane. Nie dodałam żadnego zagęstnika w postaci gumy guar lub gumy ksantanowej. Przez to chleb jest mniej elastyczny i bardziej kruchy. Prosiliście mnie jednak o przepis bez biogum, więc proszę bardzo, oto jest :) Ja osobiście wolę chleby z gumą, ze względu na ich pszenną aż chciałoby się napisać konsystencję. Ten chleb za to bardzo lubi mój mąż. Jest cięższy, wilgotniejszy, wyrazistszy w smaku nawet lekko pikantny z orzechowym posmakiem. Smaczny, naprawdę smaczny.
Przepis na Chleb gryczany bezglutenowy
Składniki dania: Chleb gryczany bezglutenowy
• 500 g mąki gryczanej
• 125 ml mąki jaglanej
• 125 ml skrobi ziemniaczanej
• 625 ml wody
• 2 łyżki chia lub siemienia lnianego
• 2 czubate łyżki babki płesznik (wtedy chleb będzie bardziej lepki ale ja taki wodę. Jeśli dodacie babkę, trzeba zwiększyć troszkę ilość wody dodanej do chleba)
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli
Przygotowanie dania: Chleb gryczany bezglutenowy
1. Wsypać do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre i dokładnie utrzeć lub wymieszać mikserem.
2. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić na kratce.