Kuchnia

salatka

Naleśniki z brokułami
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 6
Składniki

Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
po pół łyżeczki soli i cukru
Farsz:
2 brokuły
3 parówki
2 cebule
połowa papryki czerwonej (najlepiej konserwowej)
10 dag sera żółtego
tłuszcz do smażenia
Panierka:
1-2 jajka
bułka tarta

Prosty sposób na urozmaicenie zwykłych nalesników. Polecam, gdyż z takim bogatym dodatkiem są pyszne
Etapy przygotowania

Składniki na ciasto połączyć i zmiksować. Odstawić na ok. 20 minut. Następnie wylewać na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię i usmażyć naleśniki. Brokuły umyć, podzielić na drobne różyczki i sparzyć na durszlaku. Zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Na gotującą się wodę wrzucić brokuły i pogotować przez ok. 3 minuty. Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Gdy naleśniki mamy już gotowe, obrać cebulę, drobno poszatkować, posolić i popieprzyć i zrumienić na patelni. Parówki obrać z folii, przekroić wzdłuż, a następnie na pół, żeby wyszły półksiężyce. Jeśli lubimy, możemy je też dodać na chwilę do cebuli, aby się podsmażyły (aczkolwiek ja robiłam na surowo). Paprykę pokroić na małe kwadraciki. Zer żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula jest już zrumieniona, przerzucamy ją do pojemnika z ugotowanymi brokułami, pokrojoną parówką, papryką i serem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie taki farsz nakładamy na naleśniki w ilości 1,5-2 łyżek. Zaginamy boki z lewej i prawej strony na ok. 2 cm i zwijamy od góry do dołu, aby wyszedł zamknięty rulon. Tak złożone obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation