Kuchnia

kuchnia

Cukinia faszerowana z bryndzą
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 30 dag bryndzy
- 2 pomidory
- 10 dag szynki
- bazylia
- kawałek żółtego sera
- sól i pieprz

Cukinie umyć, wytrzeć, nie obierać. Każdą przekroić wzdłuż na połowę. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ z nasionkami. Pomidory umyć, delikatnie naciąć ich skórkę, wrzucić na chwilę do wrzątku, przestudzić, obrać ze skórki.
Pomidory pokroić na kawałki, usunąć stwardniałe części. Szynkę pokroić na plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Bryndzę wymieszać z kawałkami pomidorów i szynki, dodać posiekaną bazylię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki cukinii. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem, przykryć. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatuty ok. 190°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation