Design

różności

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA I DEKORACJA:

500 g mielonego sera białego
130 g masła
2 szt jajka
250 g cukru pudru
3 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
30 szt motylków cukrowych (dekoracja)
75 szt kolorowych draży (dekoracja)
1 opakowanie paluszków deserowych (dekoracja)
1 opakowanie ryżu preparowanego (dekoracja)
1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (dekoracja)
PRZYGOTOWANIE

Krok 1

Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
Krok 2

Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy do niej kilka kropel aromatu cytrynowego i budyń śmietankowy.
Krok 3

Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 stopni.
Krok 5

Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
Krok 6

Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation