Kuchnia

Torciątka

Tort naleśnikowy waniliowy

Składniki na około 20 naleśników*:

300 g mąki pszennej
700 ml pełnego mleka (3,2%)
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 dużych jajek
duża szczypta soli
3 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (lub blendera kielichowego) i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na blat na 30 - 60 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).

Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie olejem lub masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta, rozprowadzać je ruszając rekojeścią patelni i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim i odstawić do momentu przygotowania kremu.

Krem budyniowy:

6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotować przez 1 - 2 minuty. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej odstawić na noc).

Ponadto:

125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
2 pełne łyżki dżemu truskawkowego
kilka świeżych truskawek
bita śmietana, do ozdoby

Serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić/utrzeć. Dodawać zimny krem budyniowy, w kilku turach, cały czas ucierając do powstania gładkiego kremu.

Wykonanie

Odłożyć dwa naleśniki – posmarować je dżemem i zwinąć.

Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu przekładając je kremem budyniowym z mascarpone: na każdy naleśnik wykładamy pełną łyżką kremu i rozsmarowujemy cieniutką warstwą. Odłożone naleśniki z dżemem przekroić na 6 części każdy, ułożyć je ‘na sztorc’ na środku tortu (prawie jak różyczki ;-). Tort udekorować świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Można podawać już po 1 godzinie, oprószony cukrem pudrem. Idealnie się kroi, nawet widelcem :-).

Przechowywać w lodówce.

Uwaga: aby ożywić tort można posmarować dżemem truskawkowym np. co 5-ego naleśnika w torcie :-).

* Smażone na patelni o średnicy 24 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation