Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szparagi pistacjowe z awokado
przepis własny

Składniki: dla 4 osób
2 pęczki świeżych białych szparagów
1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
2szt dojrzałego awokado
sok z dwóch cytryn
otarta skórka z jednej cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation