Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mazurek z masą krówkową

Składniki na blachę 20x25cm:

40 dag mąki pszennej,

2 jajka,

4 łyżki cukru

½ margaryny,

2 łyżki smalcu,

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

mały słoiczek powidła śliwkowego

Masa krówkowa:

½ litra mleka,

1 szklanka cukru,

½ szklanki śmietanki 30 %,

1 łyżka masła

Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta zostawiamy 1/3 kawałka na zrobienie ozdoby na brzegach ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta robimy ozdoby na brzegi ciasta. Ja zrobiłam cienkie ruloniki, które zwinęłam na kształt podwójnego warkocza i ułożyłam na brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. W międzyczasie robimy masę krówkową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. mieszając często aby mleko się nie przepaliło. Na koniec dodajemy śmietankę i znowu gotujemy aż masa zgęstnieje. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i studzimy.

Na wystudzone ciasto wykładamy powidło śliwkowe, na to wystudzoną masę krówkową a na koniec dekorujemy dowolnie płatkami migdałów, bakaliami itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation