Kuchnia

Pasty do chleba

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

130 g suchej czerwonej soczewicy (u mnie ok. 0,75 szklanki),
70 g pestek dyni (0,5 szklanki),
10 suszonych pomidorów,
50 g oliwy,
1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (u mnie: naturalna mieszanka suszonej włoszczyzny i ziół).
ulubiona-pasta-z-soczewicy-do-smarowania-chleba-prosty-przepis-2

Przygotowanie:

Pestki dyni moczymy.

Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Miksujemy/ mielimy pestki dyni, następnie dodajemy pomidory suszone, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty.

Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation