Kuchnia

Serniki

Sernik z jeżynami

Sernik z jeżynami

1 kg sera trzykrotnie mielonego
450 g cukru (można dać trochę mniej)
100 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
8 całych jaj
4 białka
100 g borówek( u mnie jeżyny)
( dodałam trochę aromatu pomarańczowego)
Białka ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier, wciąż ubijając.
Na końcu ewentualnie dodać aromat.
W drugiej misce ubić ser dodając po jednym jajku.
Kiedy masa będzie gładka, dodać rozpuszczone i ostudzone masło i mąkę.
Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, ale nie miksować.

Formę do ciasta(tortownica 26 cm)wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, który rownież posmarować masłem.
Całość oprószyć mąką. Wylać mase serowa .
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Wstawić sernik, wsypać na wierzch jezyny lub borówki i piec 2 godziny (u mnie troche krocej, okolo 1.5 godziny).
Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 st C, sernik przykryc folią aluminiową i dopiekać (dopisane przez Liskę)
Po upieczeniu ciasta, uchylić nieco drzwiczki i pozwolić sernikowi stygnąć w cieple. Dzięki temu opadnie tylko minimalnie.
Zimny sernik polałam dodatkowo czekoladą i posypałam swieżymi jeżynami!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation