Kuchnia

pyszności

Fasola z pomidorami - przepis |

• 2 szklanki białej fasoli
• 1 kg pomidorów
• 3-4 cebule
• 3-4 ząbki czosnku
• zioła (tymianek, oregano, bazylia)
• sól
• czarny pieprz
• 50 ml oliwy

1. Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Rano gotuję do miękkości.
2. Pomidory polewam gotującą się wodą. Zdejmuje z nich skórkę i siekam w nieduże kawałki, przekładam do miski.
3. Cebule obieram, kroję w kostkę, solę i podsmażam na oliwie. Gdy stanie się złota dodaję rozdrobniony czosnek na ostatnią minutę smażenia.
4. W garnku łączę rozdrobnione pomidory z cebulą z czosnkiem, ziołami i przyprawami. Mieszam i gotuje razem około 30 minut. Sos mieszam z ugotowaną fasolą, doprawiam do smaku i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation