Kuchnia

pyszności

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:

300g masła
230g cukru
6 jajek
3 cytryny
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

1 kg jabłek
30g rodzynek
20g masła
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

500g twarogu z wiaderka lub quarku
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
18g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation