Kuchnia

The Girl in the Kitchen - spiżarnia

Syrop z kwiatów lipy

Składniki:
spora garść kwiatów lipy (bez przylistków)
1 cytryna
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
800g cukru
600ml wody


Wykonanie:
Na początek należy oczyścić kwiaty lipy z wszelkiego robactwa. Robimy to energicznie potrząsając kwiatkami. Następnie płuczemy je, przerzucamy do miski i suszymy papierowym ręcznikiem.
Z cytryny za pomocą skrobaczki zdzierać skórkę, którą następnie należy wrzucić do kwiatów lipy. Następnie pociąć cytrynę na paseczki (ok. 0,5-1 cm) i również dołożyć do kwiatków.
W garnku gotować wodę, dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i zalać przygotowanym roztworem kwiatki z cytryną. Odstawić miskę pod przykryciem na ok. 24-36h (co jakiś czas należy przemieszać syrop - tak z 2-3 razy dziennie).
Gotowy syrop przelać przez sitko do wyparzonych butelek lub słoiczków (kwiatki należy porządnie wycisnąć).
Syrop należy przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcemy zrobić zapasy na zimę, to należy poddać syrop pasteryzacji, a następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (np. w piwnicy)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation