Kuchnia

Przepisy

Ptasie mleczko

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
600 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam 4 opakowania Danio po 150 g)
1 cukier wanilinowy
na polewę:
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki cukru kryształu
4 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny (nie wiesz jak dobrze rozpuścić żeltynę zerknij TUTAJ)
1/4 szklanki wrzątku


Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia i budyniem, następnie przesiać całość przez sitko do piany. Delikatnie wymieszać całość wyłączonym mikserem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i piec 20 min w 170 stopniach C.
Gdy biszkopt się piecze rozpuścić galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę, aż będzie gęsta i puszysta, dodać serki homogenizowane i cukier wanilinowy, zmiksować. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
W między czasie przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. W rondelku roztopić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Zagotować na wolnym ogniu, zdjąć z palnika. Następnie wlać żelatynę i dokładnie wmieszać ją w polewę-już nie gotować! Wystudzić. Przelać na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation