Inne

aga

cebulowe muffinki zapiekane z żółtym serem
3 duże cebule
250 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy z oliwek
3 szklanki mąki
2 łyżki masła
50 g kwaśnej śmietany
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
100 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:

50 g sera żółtego
100 g serka śmietankowego
2 kromki chleba
1. Cebule pokrój w cienkie piórka. Smaż na maśle i odrobinie oliwy aż częściowo się skarmelizują. Dodaj wino i bulion i gotuj, aż płyn zredukuje się do około ¼ objętości. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Odstaw do ostygnięcia.


2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, śmietanę i jaja. Gdy cebula ostygnie, dodaj do masy i wymieszaj.

3. Formę na babeczki nasmaruj oliwą. Napełniaj ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut. Podana ilość ciasta wystarcza na 12 niewielkich muffinów.


4. Podczas gdy muffiny się pieką, w rondelku zagotuj 25 ml wody. Dodaj starty żółty ser i poczekaj, aż ser zupełnie się rozpuści. Wymieszaj z kremowym serkiem.

5. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień małe grzanki na patelni.

6. Około 2-3 minuty przed końcem pieczenia (muffinki powinny być zrumienione) wyjmij muffinki z piekarnika. Na wierzchu połóż łyżkę sera, posyp grzankami i wstaw do zapieczenia na 2 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation