Kuchnia

od kuchni....

Kakaowy omlet z bananem
porcja dla 2 osób

4 jajka
2 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 łyżki kakao
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
łyżka masła klarowanego
duży banan

do podania

cukier puder
galaretka z czarnych porzeczek lub kwaskowaty dżem


Oddzielić białka od żółtek, a następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać przesianą mąkę, kakao i cynamon, mieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo ubite białka.
Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na górze rozłożyć równomiernie pokrojonego w plasterki banana. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od spodu.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec około 5 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation