Kuchnia

Les Petits Déjeuners

jadłonomia · roślinne przepisy: Rozpustny budyń jaglany

Składniki:
•2 1/3 szklanki mleka roślinnego
•1/3 szklanki kaszy jaglanej
•15 - 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli budyń będzie na prawdę słodki, jak czekoladowy pudding)
•1 gorzka czekolada
•1 łyżka oleju z pestek winogron
•1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
2.W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation