Kuchnia

kuchnia

Rafaello z kaszy jaglanej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 2,5 łyżki miodu
- 120 g wiórek kokosowych
- łyżka masła
- aromat migdałowy

Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.
4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.
5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy.
6. Dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.

Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia, chociaż myślę, że każdy w trakcie przygotowania uszczknie trochę masy. Smacznego! :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation