Kuchnia

wypieki

Kremówki
Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego
1l pełnego mleka
4 całe jajka i 3 żółtka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
skórka z jednej cytryny(bez białej części)
250g masła

Ciasto nakłuć widelcem, piec w 200ºC przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia będzie ono rosło, należy więc je nakłuwać np. wykałaczką, aby było stosunkowo płaskie.
Oba płaty po upieczeniu całkowicie wystudzić.

W rondelku mleko ze skórką z cytryny(można ją otrzeć lub obkroić obieraczką do warzyw, a później wyłowić) doprowadzić do wrzenia, w międzyczasie w misie miksera utrzeć jajka z cukrem na puch(masa ma stać się jasna i zdecydowanie zwiększyć swoją objętość).
Gdy jajka staną się jasne, dodać mąki i ponownie zmiksować.
Delikatnie mieszając dolewać gorące mleko do masy jajecznej(cienkim strumykiem, tak aby nie zrobił się gródki).
Krem postawić na średnim ogniu, mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia. Przykryć folią(tak aby dotykała budyniu), wystudzić.

Miękkie masło rozetrzeć mikserem i cały czas je ubijając łyżka, po łyżce dokładać ugotowany budyń.
Krem wyłożyć na jeden z blatów, wyrównać, przykryć drugim płatem ciasta. Schłodzić kilka godzin w lodówce aby całość stężała.
Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.
Kroić ostrym nożem z piłką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation