Kuchnia

Szparagi wykwintne

Omlet pieczony ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

pęczek zielonych szparagów
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
(lub innej długo dojrzewającej)
5 jajek
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki tartego twardego sera
świeżo mielony pieprz
sól morska
łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu).
Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą.

Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około kwadrans. Od razu podajemy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation