Kuchnia

Szparagi wykwintne

Szparagi zapiekane pod beszamalem


naleśniki
mąka pszenna - 1 szklanka
kefir - 1 i 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
jajko - 1 szt
sól - 1/2 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
cukier - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
beszamel
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - ok. 1,5 szklanki
sól, pieprz, gałaka muszkatołowa - do smaku
dodatki
zielone szparagi - ok. 30 szt
szynka - 10 dużych plastrów
masło - 1 łyżka
cheddar - ok. 4 łyżki, tarty

Przygotowanie:

Naleśniki:

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, kefir, jajko, wodę, jajko, sól, cukier, olej i sodę) wymieszaj, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstaw na 15 minut.

Nieprzywierającą, teflonową patelnię rozgrzej (możesz delikatnie natłuścić ją olejem, a następnie zebrać jego nadmiar ręcznikiem papierowym). Nakładaj chochelką do zupy porcje ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto na dnie patelni.

Smaż, aż na cieście pojawią się małe „dziurki”,a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.

Beszamel:

W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka.

Wykonanie:

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Zagotuj osoloną wodę, obgotuj w niej szparagi przez ok. 2 minuty. Odsącz.

Naczynie do zapiekana nasmaruj masłem.

Na każdy naleśnik połóż plaster szynki, na nim 3-4 szparagi. Zwiń.

Naleśniki ułóż jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Zalej beszamelem. Wierzch posyo tartym cheddarem (lub innym serem o mocnym smaku). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, zapiekaj ok. 20 minut, aż ser lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation