Kuchnia

Palce lizać - Ciasta i desery

Sernik na czekoladowym cieście - Ewa Wachowicz
Składniki
500 g - mąki
1 łyżka - proszku do pieczenia
200 g - masła
200 g - cukru pudru
2 - jajka
3 - żółtka
3 łyżki - śmietany
50 g - kakao
1 łyżka - cukru waniliowego
Dekoracja
cukier puder
Masa serowa
1 kg - sera białego
10 - jajek
350 g - cukru pudru
150 g - masła
1 łyżka - mąki kartoflanej
1 łyżka - kaszy mannej
skórka z pomarańczy
1 łyzka - cukru waniliowego

Opis przygotowania

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części.

Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.

Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony „od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy).

Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation