Kuchnia

PIECZONE WARZYWA

WEGANON: PIECZONE FRYTKI Z BULW I KORZENI Z ZIOŁOWYM SOSEM

SKŁADNIKI:

- 1 spory batat
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 1 spora kalarepka
- 4 taro
- 4 młode marchewki pomarańczowe
- 2 marchewki fioletowe

Na marynatę:
- 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonej kolendry

Na sos:
- pół szklanki namoczonych godzinę w wodzie nerkowców
- pół szklanki sezamu
- 1 spory ząbek czosnku
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

- taro obrać ze skórki, resztę warzyw umyć dokładnie i pokroić w słupki lub półksiężyce
w misce wymieszać składniki marynaty i obtoczyć w nich warzywa. Ostawić na godzinę
- warzywa piec godzinę w 210°C
- nerkowce, sezam, czosnek, koperek, bazylię i wodę dokładnie zmiksować
- doprawić solą i pieprzem
- warzywa polać sosem i posiekaną natką, kolendrą lub koperkiem

http://weganon.blogspot.com/2015/06/pieczone-frytki-z-bulw-i-korzeni-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation