Kuchnia

chleby bulki inne

Prosty i szybki Razowiec bez zagniatania | Old White Table
RAZOWIEC BEZ ZAGNIATANIA

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
(użyłem razowej typ 2000)
300 ml chłodnej wody
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić do wyrastania na całą noc. Rano ponownie je wymieszać, blat obsypać mąką i wylać ciasto na blat (ciasto jest dość rzadkie). Dłońmi uformować z ciasta bochenek wielkości foremki w której będzie pieczony. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (tak jest szybciej i chleb nie przywiera). Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy chleb podrośnie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation