Kuchnia

kulinarne

Makaron z sosem ziołowym, na podstawie oryginalnego przepisu na „Pesto alle Genovese".

Do 2 l wrzącej wody dodać 2 łyżki soli, niewielką ilość oleju i makaron. Zamieszać łyżką cedzakową i ugotować pod przykryciem.

Obrany czosnek utrzeć z czubatą łyżeczką soli. Orzeszki pinii rozgnieść w mozdzierzu.

Listki bazylii pokroić, rozetrzeć i dodać do masy czosnkowej wraz z tartym serem i pieprzem. W trak­cie mieszania stopniowo dodawać oliwę.

Tuż przed podaniem na stół dodać do sosu niewielką ilość wody, w której gotowany był makaron, dla zagęszczenia. Makaron przepłukać na sicie gorącą wodą, prze­łożyć do miski i dodać pastę. Gorący podawać na stół.
Składniki

400 g cienkiego makaronu
sól
5 ząbków czosnku
50 g orzeszków pinii
100 listków bazylii
50 g sera owczego (pecorino)
80 g parmezanu
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 I oliwy z oliwek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation