Kuchnia

Pyszności

Tagliatelle ze szparagów z pietruszkowym pesto

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 2 porcje:
Składniki na pesto pietruszkowe:
1 pęczek pietruszki
1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
1/2 ząbka czosnku
szczypta soli
4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
sól i czarny pieprz

Pozostałe składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Na­szy­ko­wać miskę z zimną wodą i ły­żecz­ką soli. Każ­de­go szpa­ra­ga przy po­mo­cy obie­racz­ki zo­bier­ko­wać na cie­niut­kie, dłu­gie wstą­żecz­ki, a każdą z nich wrzu­cać do na­szy­ko­wa­nej miski.
Kiedy wszyst­kie szpa­ra­gi będą zo­bier­ko­wa­ne, przy­go­to­wać pesto. Do po­jem­ni­ka blen­de­ra wrzu­cić nie­dba­le po­kro­jo­ny pę­czek pie­trusz­ki wraz z ło­dyż­ka­mi oraz pest­ka­mi dyni, czosn­kiem i solą. Roz­drob­nić na drob­ną, grud­ko­wa­tą pastę, a wtedy dodać płat­ki droż­dżo­we i stop­nio­wo wle­wać oliwę do mo­men­tu, aż pesto uzy­ska wła­ści­wą kon­sy­sten­cję.
Szpa­ra­gi od­ce­dzić z wody i w dużej misce bar­dzo do­kład­nie wy­mie­szać z pesto i po­mi­dor­ka­mi. Po­da­wać skro­pio­ne oliwą, opró­szo­ne solą oraz pie­przem.
Po­ra­dy:
Pesto mo­że­cie przy­go­to­wać też w moź­dzie­rzu, naj­waż­niej­sze jest, aby naj­pierw szyb­ko roz­drob­nić pie­trusz­kę, a na­stęp­nie wlać oliwę – nie mik­suj­cie ca­ło­ści zbyt długo, aby pesto nie zro­bi­ło się cie­płe i nie stra­ci­ło aro­ma­tu!
Jeśli wo­li­cie zjeść szpa­ra­go­we ta­glia­tel­le na cie­pło, to szpa­ra­gi wrzuć­cie na 1 mi­nu­tę do oso­lo­ne­go wrząt­ku, za­miast do zim­nej wody. Na­stęp­nie po­stę­puj­cie zgod­nie z prze­pi­sem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation