Kuchnia

pychotka

Ryżowe ciasteczka

180g (1 opakowanie) kaszki ryżowej bez dodatku mleka w proszku
250g kostka masła roślinnego
230g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
kwaśny dżem ( np. malinowy)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.

Miękkie masło roślinne wymieszać z kaszką, cukrem i pastą waniliową.

Dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.

Ubić pianę z białek na sztywno.

Delikatnie wmieszać ubite białka do masy ryżowej.

Czasami ciasto wychodzi zbyt płynne, wtedy można dokupić dodatkowe opakowanie kaszki i trochę dodać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cisto powinno być mniej więcej o konsystencji pasty.

Na blachę nakładać łyżeczką małe ciasteczka. Na środek każdego położyć małą porcję dżemu.

Piec aż brzegi ciastek będą miały złoty kolor. (ok. 15 minut)

Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation