Kuchnia

Obiad, kolacja

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta ostrej papryki
6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
bazylia
PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation