Kuchnia

Kulinaria

Tarta cytrynowa

Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Krem cytrynowy:
250 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Masa bezowa:
2 białka
120 g cukru


Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation