Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią


Składniki (4 muffiny):

2 liście jarmużu
2 jajka
1/3 cukinii
40 g sera koziego lub pleśniowego
1/2 ząbka czosnku, startego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
1 pomidor (rzymski)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jarmuż umyj, odetnij liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszuj (trzymaj we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedź i posiekaj na desce. Cukinię oraz ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzep jajka, dodaj jarmuż, cukinię, ser, drobno starty czosnek i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj widelcem.
Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) wysmaruj oliwą lub roztopionym masłem, napełnij masą, na wierzchu połóż plasterek pomidora, dopraw solą i pieprzem, skrop i oliwą i piecz przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation