Kuchnia

Przepisy

Wielkanocne jajo marcepanowe

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2 żółtka jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Przełożenie:
1 szklanka marmolady wiśniowej
2 łyżki likieru wiśniowego

Dekoracja:
40 dag masy marcepanowej
kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem.Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut.
Wyjąć ostudzić.

Przełożenie:
Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę.

Dekoracja:
25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę, rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę, nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem. Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory, udekorować jajko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation