Kuchnia

kuchnia wege

Wegetariańskie curry z ciecierzycy. | Kocie Smaki

1,5 cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 cm imbiru,
1 puszka pomidorów,
1 puszka ciecierzycy,
100 ml śmietanki 30%,
1 łyżka oleju,
przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka garam masala, 2 małe suszone papryczki chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
do podania: ryż, posiekana kolendra, chlebki naan.

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu na proszek. Przesypujemy na dużą patelnię i powoli podgrzewamy, by uwolnić ich aromat. Gdy zaczną mocno pachnieć, a patelnia będzie rozgrzana dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie solimy i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Smażymy kilka chwil. Zalewamy całość pomidorami, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i znów dusimy kilka minut, aż ciecierzyca będzie odpowiednio miękka. Na koniec zmniejszamy ogień, możemy zahartować śmietankę odrobiną sosu curry i wlewamy ją na patelnię. Zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia kilka minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy – solą lub dodatkową porcją chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation