Inne

Pomysły

Cappuccino


Zapraszam na ciasto, wszystkich amatorów cappuccino i trochę przeze mnie zapomnianego, mleka w proszku.

Przepis od znajomej.



Składniki na biszkopt:

- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na nasącz:

- 1 opakowanie cappuccino ( waniliowe )
- 2 szklanki gorącej wody

Cappuccino zalać gorącą wodą, wymieszać, przestudzić. Nasączyć blaty biszkoptowe.W pozostałym maczać biszkopty.



Składniki na masę:

- 2 szklanki mleka w proszku
- 500 g serka homogenizowanego ( może być waniliowy )
- 1 szklanka cukru pudru ( można trochę mniej )
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

- paczka podłużnych biszkoptów ( 200 g )
- polewa czekoladowa do dekoracji

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać masło, zmiksować. Następnie miksując, dodawać mleko w proszku i serek homogenizowany. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą.

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę masy, ułożyć biszkopty nasączone w cappuccino, przykryć drugą połową masy i drugim blatem biszkoptowym. Schłodzić w lodówce. Udekorować esami - floresami z polewy czekoladowej.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation