Kuchnia

lchf

Sernik Raffaello.

Jest lekki, puszysty, słodki i pyszny ...
Zawartość węglowodanów staraliśmy się zmniejszyć do minimum


Masa serowa:
• 500 g twarogu tłustego mielonego
• 500 g tłustego mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki ksylitolu (zamiennik cukru)
• 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (Kotanyi)
• 5 jajek
• 2 żółtka (białka zachować do bezy)
• 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część)

Kokosowa beza:
• 2 białka
• łyżka ksylitolu
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, ksylitol i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Dodać gęste mleczko kokosowe.
Masę serową wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 60 minut.
Pod koniec pieczenia ubić białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać ksylitol cały czas ubijając. Ubijać pianę aż będzie błyszcząca i gęsta. Zmiksować z mąką ziemniaczaną a na koniec wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować z wiórkami kokosowymi.
Wysunąć sernik z piekarnika (będzie miękki, falujący), na to wyłożyć bezę kokosową i wstawić z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120 stopniach C). Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec przez 30 minut (chodzi o podsuszenie bezy). Studzić w stopniowo otwieranym piekarniku.
Sernik całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation