Kuchnia

Tarty i tartaletki

Tarta z owocami na cieście owsianym 250 kcal/porcja

Inspirowane tym przepisem, ale zupełnie nie spasowały mi proporcje, a ciasto wyszło mi jakiejś innej konsystencji, więc spontanicznie postanowiłam zrobić tartę z bezą. U mnie wyszło 8 porcji. Całość 2000kcal, ale zapewniam, że taka 1/8 jest bardzo syta i bardzo słodka, więc zaspokoi chęć na słodycze i przy okazji głód :)

Składniki na jedną sporą tartę (26cm średnicy):

Ciasto:
125g płatków owsianych (szklanka)
240g płatków owsianych błyskawicznych
80ml soku jabłkowego bez cukru (tak 1/3 szklanki)
około 150ml wody (najpierw lepiej dolać mniej i ewentualnie dodać jak ciasto będzie suche)
duża łyżka miodu (około 30g)

Farsz:
90g borówek
80g malin
dwie łyżki miodu

Beza:
3 białka
20g ksylitolu

Płatki błyskawiczne miksujemy na mąkę i mieszamy z resztą składników na ciasto, aż nie wyjdzie nam dająca się ugniatać, spoista kula
Składniki na farsz przekładamy do niewielkiego garnuszka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa nie zgęstnieje i nie wyparuje większość wody
Białka ubijamy na sztywno z ksylitolem.
Formę do tarty (u mnie silikonowa, inne trzeba czymś podsypać lub wysmarować) wyklejamy ciastem po brzegi, na to nakładamy masę owocową i na samym końcu smarujemy bezą.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekłam w trybie "góra+dół".
Tarta jest najlepsza następnego dnia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation