Kuchnia

Sprawdzone sałatki

Sałatka z tuńczykiem i brokułami | Kwestia Smaku.


SKŁADNIKI

2 PORCJE
pół opakowania mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem i rukolą)
3 rzodkiewki
ok. 100 g tuńczyka w sosie własnym
1/3 brokuła
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
ziarenka np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane

MIODOWY WINEGRET:
4 łyżki oliwy extra vergine)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Grzanki kupcze lub robione z chleba z dodatkiem oliwy i ziół

Sałatę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerze. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i kawałki tuńczyka.
ziarenka lekko podprażyć na suchej patelni.
Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, odcedzić na sitku. Ułożyć na sałacie i posypać tartym parmezanem. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation