Kuchnia

kuchnia

Kruche babeczki z orzechami w karmelu



Wielkanoc
:
Uroda
:
Moda
:
Życie gwiazd
:
Zdrowie
:
Dieta
:
Fitness
:
Przepisy
:
Porady Wiesz Jak
:
Forum Medyczne
:
Placówki
:
We Dwoje
Polecamy

Przekąski
Przetwory
Sałatki
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Kuchnie świata
Gwiazdy gotują
Słownik kulinarny
Porady
Książki kucharskie
Przepisy Gotujmy.pl

Polki.plPrzepisyDesery Artykuł


Pin It

Kruche babeczki z orzechami w karmelu
babeczki desery

Podobne nadzienie przyrządzisz z dodatkiem migdałów
łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 30 min * pieczenie 12 min * 1 porcja – ok. 285 kcal

Składniki na 20 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli

Na nadzienie:
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag suszonych śliwek lub rodzynek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i sól oraz płatki masła. Siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.

2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim 20 foremek o średnicy 7 cm, ponakłuwaj. Piecz 10–12 min w temp. 200 st. C.

3. Na patelni skarmelizuj cukier. Rozprowadź masłem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation