Kuchnia
amciu
CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
200 g masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA:
1,2 kg jabłek
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
KOKOSOWA CHMURKA:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.
Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:
3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
PODSUMOWUJĄC:
Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
Życzę smacznego! :)
:)
Twoje notatki do przepisu
Zapisz
24SMACZNE
TERAZ GOTUJĘ
REKLAMA
Inne przepisy autora
PrzekąskiSłodkie risotto na mlekuiconFutkaicon5
DeseryKokoski kakaoweiconFutkaicon8
Dania główneBigos z młodej kapustyiconFutkaicon15
Przepisy: Desery
DeseryRogaliki drożdżoweicongrymaski5icon14
DeseryCzekoladki domowe z orzechami*iconiliaicon14
DeseryBułeczki drożdżowe z marmoladąicongrymaski5icon26
Polecane przepisy: Szarlotka z kokosową chmurką
Desery
Chmurka ;-)
Przepis dnia 4.02.2012
icon MEGI110278 icon11
Desery
Szarlotka kokosowa z budyniem
icon ilovebakepl icon36
Desery
Szarlotka
icon Arellarti icon12
Polecane przepisy: szarlotka z chmurka kokosowaZobacz więcej
Polecane przepisy: szarlotka Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMIZobacz więcej
Polecane przepisy: szarlotka z kokosowa chmurkaZobacz więcej
Polecane przepisy: szarlotka z warstwą kokosowąZobacz więcej
Komentarze do przepisu (9)
NajnowszeNajstarszeNajlepiej ocenioneWg. ilości odpowiedziDodaj komentarz
domyślny avatar
Treść*
zostało 4000 znaków do wpisania
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
zdjecie uzytkownikaFutka 05 maja
Nie, nie ma błędu. Starałam się wyjaśnić proces przygotowania jak najlepiej.
Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 min - 15 min. - 15 min. I JESZCZE DOKŁADNIEJ : Pierwsze 15 minut to podpiekanie 3/4 ciasta - drugie 15 minut to pieczenie jabłek, na które wylewamy 1/3 ciasta, a trzecie 15 minut to pieczenie kokosowej chmurki. Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz
zdjecie uzytkownikaKatarzynaW 04 maja
Na zdjęciu są cztery warstwy: ciasto, jabłka, ciasto, kokosowa chmurka. Chyba błąd przepisu, skoro na dolną warstwę przeznacza się 3/4 ciasta. A reszta? Pieczone kolejne 15 minut czy razem z białkami z kokosem?
Odpowiedzi: 1 ▼
0 Odpowiedz
zdjecie uzytkownikaanulka12 01 maja
Bardzo apetyczna szarlotka.
Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz
zdjecie uzytkownikarenka 30 kwietnia
Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco (do książki i do zrobienia)
Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz
MA==