Kuchnia

ciasta, TORTY, desery i lody

PANNA COTA
Klasyczny włoski deser, czyli galaretka ze śmietanki. Pysznie i łatwo.

Składniki:
śmietanka kremówka 30% - 500 ml
cukier - pół szklanki
wanilia - 1 laska
mus owocowy do podania - 4 łyżki
żelatyna - 2 łyżeczki

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dokładnie wmieszać żelatynę. Wlać do pucharków lub szklanek. Wystudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Podawać z dodatkiem musu owocowego. Można podawać w pucharkach, w których panna cota zastygła lub przełożyć galaretkę na talerzyki. Aby sobie to ułatwić pucharki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation