Kuchnia

pyszności

Tort bezowy z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi

Beza:
3 białka z jajek
185 g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli

Krem:
360 ml śmietanki 30-36%
250 g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka waniliowego ekstraktu

Dodatkowo:
mały słoik nutelli
pół szklanki orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będzie już naprawdę mocno sztywna powoli łyżka po łyżce dodawać cukier puder. Nie należy się spieszyć, dodawać następną dopiero kiedy poprzednia została dobrze zmiksowana. Na koniec dodać mąkę i ekstrakt. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze około 5 minut.
Na papierze do pieczenia obrysować 3 krążki o średnicy 22 cm. Na każdym krążku wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować. Piec około 40 minut w temp. 120 stopni C z termoobiegiem. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy zamknięte jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem, zmiksować mascarpone na gładką masę. Dodać ekstrakt i sok z cytryny.
Pierwszy krążek wysmarować delikatnie cienką warstwą nutelli. Na nutellę wyłożyć 1/2 kremu waniliowego. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Na wierzch wycisnąć z rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem strużki nutelli.
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły. Ostudzić, posypać tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation