Kuchnia

kuchnia

Rolada łososiowo-szpinakowa
Bardzo prosty przepis na pyszną przystawkę np. na różnego rodzaju imprezy.
Składniki:

450 g szpinaku mrożonego
4 jajka
300 g serka philadelphia
300 g łososia wędzonego
musztarda morelowa
1/2 łyżeczki pieprzu
50 g sera utartego np.gouda

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C góra/dół, lub obieg powietrza 180°C.

Szpinak rozmrozić lub użyć świeży (wówczas go drobno pokroić).
Jajka ubić na puszystą masę. Wymieszać ze szpinakiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać bardzo cieńko utartym serem. Masę szpinakową wyłożyć równomiernie na papier do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

Szpinak po upieczeniu ostudzić, posmarować serem, ewentualnie trochę musztardą, posypać pieprzem, łososia porozkładać na całej płaszczyźnie upieczonego szpinaku i zwinąć wszystko w roladę (jak na zdjęciu).

Wstawić do lodówki najlepiej na noc, lub przygotować rano jeśli potrzebujemy na późne popołudnie. Następnie pokroić roladę w plastry i serwować z bagietką lub małymi czosnkowymi bułeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation