Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney | Gotuj z Wojciechem

Naleśniki

150g mąki
250ml mleka
2 jajka
olej Kujawski bazyliowy
odrobina masła

Farsz

podwójny filet z kurczaka
1 duża gruszka
2 brzoskwinie
1 cebula czerwona
3cm imbiru świeżego
1 łyżka cukru
sok i skórka z połowy małej cytryny
50ml octu jabłkowego
olej Kujawski bazyliowy
sól, pieprz
chili suszone w płatkach
odrobina oscypka lub innego twardego sera


Wszystkie składniki naleśników poza olejem miksujemy chwilę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie dolewamy oleju do pożądanej konsystencji, około 4 łyżek. Patelnię do naleśników smarujemy masłem i nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. W trakcie smażenia nie dodajemy już tłuszczu. Smażymy naleśniki, powinno wyjść około 4 sztuk.

Mięso kroimy w drobną kostkę, resztę składników farszu łączymy osobno, owoce powinny być pokrojone w drobną kostkę, cebula bardzo drobno, imbir i skórkę cytrynową ścieramy na tarce. Chili według uznania. Chutney odstawiamy i nagrzewamy patelnię z olejem bazyliowym. Mięso smażymy krótko około 5 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy chutney. Szmażymy kolejne 5 minut, chutney z mięsem zdejmujemy z patelni a pozostały sos redukujemy na silnym ogniu. Można dodać nieco mąki. Gęsty sos dodajemy do farszu.

Piekarnik nagrzewamy z opcją grill. Farszem napełniamy naleśniki i ścieramy na górę ser. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera. Serwujemy natychmiast z kieliszkiem lekkiego półsłodkiego białego wina o cytrusowym posmaku (np Sauvignon Blanc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation