Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami
Kolejna propozycja śledziowa, to śledzie w oliwie z rodzynkami i suszonymi śliwkami. Dodatki te sprawiają, że ryba nabiera słodkawego smaku, którą zrównoważają ostra papryka i czarny pieprz.
5 filetów matiasów - około 30-40 dag


3 średniej wielkości cebule


12 suszonych śliwek


2 łyżki rodzynek


150 ml oliwy lub oleju


1/2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki


1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


1/2 łyżeczki suszonego tymianku



Filety zalać zimną wodą i moczyć przez 1 godzinę. Śledzie osączyć osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty. Owoce osuszyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w grube plastry. Przyprawy wymieszać z oliwą. W słoiku układać na przemian warstwę śledzi, mieszaninę śliwek i rodzynków oraz cebulę. Ostania warstwa to śliwki z rodzynkami.
Całość zalać oliwą i odstawić, na minimum 12 godzin w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation