Kuchnia

pasta - przekąska

Wegański smalczyk z jabłkiem

Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
2 cebule
małe jabłko
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka sosu sojowego (na diecie bezglutenowej można zastąpić sosem tamari)
przyprawy: 2 liście laurowe, 2 goździki, 1 owoc jałowca, 2 ziela angielskie, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki lubczyku, 1/3 łyżeczki pieprzu, sól do smaku (dodałam szczyptę)

Wykonanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę, a jabłko pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić jabłko oraz cebulę, a po chwili dodać trochę wody i całość dusić z dodatkiem liści laurowych, goździków, jałowca i ziela angielskiego, do czasu aż jabłko i cebula zmiękną. Po tym czasie przyprawy usunąć.

Fasolę zblendować z sosem sojowym, majerankiem, solą i pieprzem i 2 łyżkami zimnej wody na gładki krem. Dodać duszoną cebulę z jabłkiem i całość jeszcze raz zblendować (wystarczy chwilka, żeby całość się połączyła, ale żeby cebula nie zatraciła struktury). Przełożyć do miski/słoika i schłodzić w lodówce kilka godzin - smalczyk nabiera fajnej konsystencji :)


http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2014/12/weganski-smalczyk-z-jabkiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation