Kuchnia

pasta - przekąska

Pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw

Składniki na normalnej wielkości formę keksową:
3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 430g) lub 200g suchej
80g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
średniej wielkości marchewka
mała pietruszka
duża cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
ok. 1/3 szklanki wody
przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżka suszonej pietruszki, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Ciecierzycę i kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości wody. Gdy wszystko zmięknie wyłowić przyprawy i zawartość patelni zmiksować z ciecierzycą, kaszą jaglaną i przyprawami na gładką masę - spróbować i w razie potrzeby doprawić do swojego smaku, a gdyby masa była zbyt gęsta i znacznie utrudniała mieszanie dodać trochę wody.

Tak powstałą miksturę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i piec przez ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić, najlepiej na noc wkładając do lodówki, ale po kilku godzinach, gdy ostygnie można już go kroić i jeść (krojenie gorącego pasztetu grozi rozpłynięciem :P)

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/05/pasztet-z-ciecierzycy-kaszy-jaglanej-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation