Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta z gruszkami- Mała cukierenka


Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca)
szczypta soli
3 łyżki cukru
100g schłodzonego masła
1 jajko
Masa śmietanowa:
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru
Masa marcepanowa:
150g marcepanu
1 białko
Dodatkowo:
4 nieduże, lekko miękkie gruszki
sok z cytryny
8 orzechów laskowych lub migdałów
Do dekoracji:
drobne owoce, użyłam malin i porzeczek
cukier puder do posypania

tarta z gruszkami

Spód:
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką (zobacz FILM). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam).

3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa śmietanowa:
4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą.

tarta z gruszkami

Masa marcepanowa:
5. Marcepan pokroić i dodać do niego białko. Rozcierać widelcem, aż marcepan zmięknie. Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką (patrz film), użyłam końcówki Wilton 6B.

6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne.

7. Piekarnika nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

8. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić je masą marcepanową. Na masie marcepanowej ułożyć po jednym orzechu lub migdale.

9. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Ostygniętą tartę przed podaniem udekorować drobnymi owcami i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation