Kuchnia

Muffiny

Babeczki kokosowe

ciasto (ok. 8 sztuk):

200 g mąki pszennej
30 ml kwaśnej śmietany
4 łyżeczki mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g masła (w temp. pokojowej)
60 ml kremówki 36%
30 ml mleka
125 g cukru
1 białko

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do misy miksera, dodać posiekane masło. kwaśną śmietanę, kremówkę, białko, mleko, mleko kokosowe, cukier i wyrabiać mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. W formie do babeczek umieścić papilotki. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w 180C przez 25-30 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.


krem:

200 g mascarpone
200 g kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mleka kokosowego
wiórki kokosowe (do dekoracji)

Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier, mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone babeczki. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation