Kuchnia

pyszne

BABKA SEZAMOWA (CHAŁWOWA)

Składniki:
3 jajka
1 ½ szklanki drobnego cukru
1 szklanka oleju
½ szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki pasty tahini (pasta sezamowa)
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
½ szklanki sezamu do wysypania formy


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem
do ubitych jajek dodajemy olej i mleko, mieszamy
następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
na końcu dodajemy pastę tahini, całość dokładnie mieszamy
formę smarujemy masłem ,a następnie obsypujemy ją sezamem, przekładamy do niej ciasto,
pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation