Kuchnia

nalewki ,syropy i inne

PrzepisoTeka: Likier truskawkowy


Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi niemal 1,5 l likieru- w sam raz!)

750 ml różowego półsłodkiego wina (1 butelka)
150 g brązowego cukru trzcinowego
800 g truskawek
250 ml wódki
Truskawki odszypułkuj i umyj. Pokrój każdą truskawkę na pół i wrzuć do dużego naczynia (np. słoika). Wino podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Truskawki zalej ciepłym winem. Zakręć słoik i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce na 48 godzin ( dasz radę, moje stały 3 dni :) . Po upływie czasu odcedź truskawki, dobrze je dociśnij, aby oddały jak najwięcej płynu. Truskawek już nie dodajemy do likieru. Powstały płyn przelej do rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia). Teraz truskawkowy płyn wystudź. Kiedy będzie już dość chłodny dodaj wódkę i przelej do butelki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation