Kuchnia

Fit

Szpinakowe placuszki z wędzonym łososiem

na placki

300 g świeżych liści szpinaku
3 łyżki startego parmezanu
6 łyżek mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz
olej do smażenia

na sos

½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

oraz

100 g wędzonego łososia


do kwaśnej śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki,
na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) a
następnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm.
placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią,
na każdym placku układamy płatki łososia i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation